5 Tips Om Stress te verminderen en je Veerkracht te vergroten (by kanker)

5 Tips Om Stress te verminderen en je Veerkracht te vergroten (by kanker)

Stress en Veerkracht by kanker

Stress en Veerkracht by kanker


Stress

Een belangrijke drijvende kracht achter het ontstaan van ziekte is een overmaat aan stress. Op zich is dit niet nieuw, er is een lange lijst van onderzoeken die laten zien dat mensen ziek kunnen worden van stress. Langdurige stress heeft niet alleen invloed op je gemoedstoestand.

Een nieuwe studie van de Monash University in Australië laat zien dat langdurige stress het ook makkelijker maakt voor kankercellen om zich door het lichaam te verspreiden en zich naar nieuwe organen uit te zaaien. Zo kan stress vluchtwegen creëren voor kanker.

De Amerikaanse celbioloog Bruce Lipton, deed ook veel onderzoek naar stress. Hij ontdekte dat 95% van alle ziektes ontstaat door een overload aan stress. Hij onderzocht celmembranen, volgens de principes van de kwantumfysica, en kwam tot de ongelofelijke ontdekking dat genen worden in-en uitgeschakeld door externe factoren. Externe factoren kunnen prettige of minder prettige dingen in het leven zijn.

Tot nu toe wisten wetenschappers echter niet zeker of stresshormonen ook het lymfestelsel beïnvloeden. Dat blijkt nu zo te zijn. Een goede reden dus om stress zo veel mogelijk te vermijden!

Stress en Veerkracht 

Maar hoe kun je stress de baas blijven en je veerkracht vergroten?
Door deze 5 tips toe te passen kunnen we stress in ons leven beter de baas blijven en je veerkracht vergoten.

Stap 1: Mediteren

Meditatie is een manier om de stress te verminderen. Misschien heb je al eens eerder gemediteerd? Mooi, dan weet je hoe ontspannend dit voor je kan werken. Heb je nog nooit gemediteerd, geen nood. Je kunt op een meditatie cursus gaan of het jezelf aanleren. Als je het lastig vind om te mediteren, kun je ook starten met het opzetten van een mooi rustgevend muziekje, waar je vervolgens 15 minuten met aandacht naar luistert. Dat is ook een vorm van meditatie. Op Youtube staan ook diverse geleide meditatie’s waar je eens naar zou kunnen luisteren.

Door onderzoekers van de Universiteit van Coventry (GB) en de Radboud Universiteit in Nijmegen, is aangetoond dat bij het beoefenen van yoga, meditatie of Tai Chi er in het lichaam reacties plaats vinden op het niveau van moleculen en cellen.

Ze laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen bovendien moleculaire reacties in je lichaam veroorzaken die tegenovergesteld zijn aan die van stress en dat is dat ze ontspannend zijn.

(Publicatie: What Is the Molecular Signature of Mind–Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices)

Stap 2: Ontspanning door Inspanning

Om je hoofd leeg te maken is een lichamelijke activiteit een goed anti-stressmiddel.

Tijdens een lichamelijke activiteit maak je je hoofd leeg en dat werkt bijzonder verkwikkend, zeker als je dit in de buitenlucht doet. Verder kan creatief bezig zijn erg ontspannend voor je zijn. Je kunt hierbij denken aan tekenen, schilderen, boetseren beeldhouwen etc.  Uit onderzoek blijkt dat creatief bezig zijn stress en het stresshormoon Cortisol vermindert. Als je gefocust met iets creatiefs bezig bent vergeet je vaak de tijd, krijg je geen kans om te piekeren of je zorgen te maken.
Het verbetert ook nog eens je humeur en na afloop voel je je ontspannen en fijn!

Ontspanning en aandacht voor jezelf hebben is als je kanker hebt hart ♡ nodig!

Stap 3: Bewegen

We weten allemaal wel dat bewegen goed voor ons is. De een sport het liefst elke dag en een ander moet zichzelf naar de sportschool slepen. Zeker bij kanker is het goed om voldoende te bewegen.  Als we bewegen maakt het lichaam het hormoon DHEA vrij. Dit hormoon komt vrij als je plezier beleeft aan je inspanningen. Het geeft je een blij gevoel waardoor je nog meer plezier haalt uit je beweging. DHEA is een hormoon wat het afweersysteem ondersteunt, je geheugen kan verbeteren en het lichaam beschermt tegen stress!

Zoek dus een vorm van bewegen waar jij plezier aan beleeft en beweeg!

Stap 4: Leer je grenzen aangeven

Om te kunnen herstellen van je ziekte heeft het lichaam voldoende herstelmomenten nodig. Misschien denk je wel dat je zo lang mogelijk de dingen wilt blijven doen, zoals je gewend bent. Besef wel dat je lichaam energie nodig heeft voor je ziekte en bij je herstel,  ga dus bewust met je energie om.

Ga er vanuit dat er een moment komt dat je niet meer aan kunt wat je vóór je ziekzijn aankon. Ga daar niet tegenin maar probeer veerkrachtig mee te gaan in de veranderde omstandigheden. Je lichaam kan gewoon niet goed herstellen als je tijdens het sporten tot het gaatje blijft gaan. Je hoeft je niet groot te houden, zeg maar eens nee, of vraag om hulp als het nu even niet meer gaat. Meestal kun je nog wel dagelijks een wandeling maken, of een eindje te gaan fietsen. Al beweeg je maar vijftien minuten per dag, elke beweging die je doet is goed voor je.

--Zo had ik had een cliënt die gewend was om veel te wandelen. Een afstand van 20 km lopen daar draaide hij zijn hand niet voor om. Terwijl hij in een chemotraject zat, liep hij elke dag 17 km. Hij voelde zich geweldig zei hij.  Toch waarschuwde ik hem om niet teveel van zichzelf te vergen, want zijn lichaam, moest ook voldoende energie hebben om te herstellen.  Ja, ja, was zijn reactie.
Ik merkte wel dat hij er niet echt voor open stond om minder te gaan wandelen.

Bij zijn volgende behandeling gaf hij aan toch wel vermoeider te zijn. Waarop ik hem vroeg, hoeveel km loop je nu per dag?  Nog steeds 17 km, zei hij lachend!  Weer gaf ik hem het advies misschien wat minder kilometers te gaan lopen.

De daarop volgende behandeling zei hij dat hij tijdens het wandelen zo moe was dat hij een van zijn kinderen had gebeld om hem op te komen halen, hij kon niet meer! Nu begrijp ik pas wat je bedoelde toen je me adviseerde om minder te gaan wandelen. Soms is het niet anders en moet iemand letterlijk ervaren wat het is om over zijn grens te gaan.

Vanuit liefde voor JeZelf kun je ook vooraf je grenzen aangeven ♡

Je ontstresst je lichaam niet alleen tijdens de lichamelijke inspanning, maar ook door dagelijks kleine momenten van ontspanning in te lassen. Je kunt even een rust moment nemen en er gaan zitten en genieten van een kopje thee, het lezen van een goed boek, lekker uitgebreid in bad gaan of doe iets anders waar jij blij van wordt! Hoe dan ook, het gaat erom dat jij je goed of beter gaat voelen.

Stap 5: Veerkracht

Als je te horen hebt gekregen dat je kanker hebt denken de meeste mensen; die tumor moet eruit en het liefst zo snel mogelijk! Veerkracht hebben of veerkrachtig zijn, is meestal niet het eerste wat er dan door je heen gaat.

Maar weet je, veerkracht hebben en veerkrachtig zijn kan je wel helpen het verschil te maken om goed door je behandelingen, zoals chemo en/of bestralingen, heen te komen. De een heeft van nature meer veerkracht dan de ander.

Het goede nieuws is Veerkracht kun je wel ontwikkelen!

Veerkracht betekent o.a., het vermogen een kracht op te vangen, weerstand hebben, incasseringsvermogen, wilskracht, vitaliteit, meeveren met het leven. Als je al deze eigenschappen nu inzet, wil dat nog niet zeggen dat je geneest van kanker. Maar het helpt je wel meer bij het genezingsproces, dan dat je bij de pakken neer gaat zitten.

Over positieve gevoelens praten we veel minder dan over negatieve gevoelens. Het zijn vooral de negatieve gevoelens die ons bezig houden. En weet je, ze mogen er zijn, laat die gevoelens ook toe ze horen nu eenmaal bij het leven.

Het is heel normaal als je nu angstig bent, of als je het moeilijk vind om met je ziekte om te gaan.  Er is natuurlijk ook veel veranderd in je leven en het kan zijn dat je onzeker bent over van alles en nog wat. En dat is heel normaal. Deze gevoelens mogen er ook zijn, maar blijf er vooral niet in hangen!

Geef aandacht aan wat er nu is, ook als het een negatief gevoel is. En laat het los…

Iedereen kan in zijn leven met uitdagingen te maken krijgen en hoe je daarmee om kunt gaan is voor iedereen anders. Wat ik wel weet is als je over voldoende veerkracht beschikt, de kans groter is dat je beter met tegenslagen om kunt gaan. En het is en blijft natuurlijk een hele uitdaging om met je ziekte om te gaan.  Ik weet uit eigen ervaring dat dat niet altijd even gemakkelijk is.
Misschien moet jezelf wel een schop onder je kont geven om er voor te gaan.
So, Bee it!  Ga niet bij de pakken neerzitten, maar ga ervoor!

Focus je even op iets anders dan alleen op je ziekte en aanvaard wat er nu is.

Mediteren, even stilstaan bij dat wat er zich nu in je leven afspeelt,  kan je helpen om rustiger te blijven en mee te veren met dat wat er nu allemaal op je pad komt. Om meer grip op de situatie te krijgen kun je in een mooi boekje dingen van je afschrijven,  je gevoelens, emoties opschrijven. Probeer het maar eens, het kan je enorm helpen bij het verwerkingsproces.

Ik heb zelf kunnen ervaren hoe mijn Body & Mind reageren als ik me in een stress situatie bevind of als ik veerkrachtig ben in een moeilijke situatie. Als je veerkrachtig kunt zijn blijf je meer bij JeZelf, kun je andere keuzes maken en sta je Zélf aan het roer van je leven.  Ik wilde tijdens mijn behandelingen en ook daarna Pro-actief zijn. Dit gaf mij een rustiger gevoel en minder stress dan alles uit handen te geven.

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
Geef me de wijsheid te accepteren wat ik niet kan veranderen
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien
Franciscus van AssisiMagnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd en kan je tijdens een stressvolle periode extra ondersteuning bieden.

Magnesium is een life essential mineraal en is onmisbaar voor honderden lichaamsprocessen.


Ik ben erg enthousiast over de magnesiumdrops van het merk Zechsal. Een mineraal in een pure en krachtige vorm. Het heeft drie voordelen:

1) Puur natuur, het komt rechtstreeks uit de zuiverste magnesiumbron

2) Makkelijk te doseren, dankzij een handige pipet kunnen de druppels op maat gedoseerd worden.

3) Makkelijk in te nemen, geen pillen maar vloeibaar en toe te voegen aan water, thee, yoghurt etc.

Voor jou als lezer van C-FY zijn alle Magnesium producten met korting te bestellen. Gebruik hiervoor de kortingscode HealthCare in en je ontvangt direct 10% korting op je bestelling!  Omdat het product net op de markt is, krijg je nu tijdelijk nog een extra introductiekorting!

Wil je meer informatie of direct bestellen klik dan op de afbeelding.Je hoeft het niet alleen te doen 

Vind je het fijn om tijdens je ziekteproces ondersteuning te krijgen? Kijk dan eens op de website welke mogelijkheden er zijn om jou hierbij te ondersteunen.   www.care-foryou.nl

Met gezonde voeding en het aanpassen van je leefstijl en je mindset  verminder je de bijwerkingen aanzienlijk.  Lees hier meer over in mijn boek De Weg van Kanker


Als dit artikel waardevol vindt bij je herstel van kanker,  deel het dan gerust met andere vrouwen die getroffen zijn door kanker en iets aan deze tips kunnen hebben.

Dit kan door het te delen op social media, via onderstaande knoppen.

Thanks ♡   Dory  

Over de schrijver
Dory Leenders is als Natuurgeneeskundige, Bioresonantie-therapeut en NAC Life-coach werkzaam in haar praktijk in Wijchen, een dorp onder de rook van Nijmegen. Als ervaringsdeskundige met kanker en gecertificeerd OncoReflex therapeut heeft zij zich gespecialiseerd in het ondersteunen van vrouwen met kanker. Tevens is zij auteur van het boek De Weg van Kanker, waarbij Roy Martina het voorwoord schreef.

Heb jij het Gratis E-Book al aangevraagd?

Vraag hier het E-Book Take-Care aan

en ontvang het binnen een paar minuten in je mailbox.

50%
Vul hier je gegevens in
Je krijgt direct toegang
Ik meld me aan voor de E-zine
Vraag hier het E-Book Take-Care aan

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met mij op