7 redenen om vaker een vijg te eten
30 oktober 2022 

7 redenen om vaker een vijg te eten


vijgenboom-Care-Foryou.nl DoryLeenders


De vijg is een gezondheidsbommetje!


Je kent ze vast wel vijgen. Ze zijn vers of gedroogd verkrijgbaar. Ik prijs me gelukkig met een vijgenboom in mijn tuin. Aan het eind van de zomer eet ik ze vers uit eigen tuin.

Ook nu eind Oktober, kan ik nog steeds een paar rijpe vijgen plukken!

Hoe bijzonder is dat?

Naast dat het een gezondheidsbommetje is, zijn ze gewoon ook erg lekker!


Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam.

Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Als je weinig vlees en vis eet of je bent vegetariër, is het dus een ideale vrucht om je B vitamines mee aan te vullen.

Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magnesium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.

Vijgen bevatten ook veel calcium en kalium.1 Gezonde cellen

Vijgen bevatten verschillende stoffen die je cellen gezond helpen houden.

Vijgen barsten namelijk van de antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen en weefsels met een scala aan ziektes tot gevolg.


Eén van deze stoffen is quercetine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof een gezondmakende invloed heeft op onze cellen met name die van je longen en dikke darm.

Naast quercetine bevatten vijgen ook luteoline. Deze stof draagt bij aan gezonde cellen doordat het vrije radicalen neutraliseert. Luteoline is vooral gunstig voor de cellen in je huid.

Vijgen zijn daarnaast rijk aan de vezelsoort pectine, waardoor ze je lichaam bescherming kunnen bieden tegen schadelijke vrije radicalen.

Polyfenolen hebben een ontstekkingsremmende werking op het lichaam en kunnen bescherming bieden tegen kanker en hart- en vaatziektes.


2 Bloeddruk

Vijgen bevatten een grote hoeveelheid kalium. Dit is een belangrijk mineraal voor het op peil houden van je hartslag en bloeddruk. Het eten van vijgen kan om deze reden een bloeddrukverlagende werking hebben.


3 Versterken van je botten

Je zal geen fruit vinden dat rijker is in calcium dan de vijg. Dus perfect tegen botontkalking en ter bevordering van de dichtheid van je botten. Calcium staat bekend dat het helpt om onze botten gezond en sterk te houden.

Naast calcium bevatten vijgen ook fosfor. Deze stof bevordert de groei van botten, waardoor het bot sneller herstelt na schade.

Heb je last van osteoporose, eet dan dagelijks een vijg!
100 gram vijgen bevat ongeveer 20% van de ADH calcium.


4 Goed voor je ogen

Bij het vorderen van onze leeftijd kan het zijn dat je gezichtsscherpte afneemt wat o.a. veroorzaakt kan worden door maculadegeneratie. Hierbij sterven lichtgevoelige cellen in het oog af. Het eten van voldoende, 2 á 3 stuks fruit, per dag zou het de kans op maculadegeneratie afnemen.


5 Goed voor de huid

Voor je uiterlijk kan de vijg ook wonderen verrichten.

Vijgen zijn rijk aan Omega-3 vetzuren wat kan helpen om je huid er stralend uit te laten zien. Vanwege de ontstekingsremmende stoffen in vijgen kan roodheid in de huid, veroorzaakt door bijvoorbeeld acne, verminderd worden. De antioxidanten beschermen je DNA waardoor verouderingsprocessen vertraagd worden.

Vijgen bevatten veel vitamine A en B welke bijdragen aan een gezonde huid en stofwisseling.


6 Gunstig voor je bloedsuikerspiegel

Kalium is een mineraal wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Door de hoeveelheid kalium in vijgen kan het dus bijdragen aan het verlagen en stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bladeren van de vijgenboom kunnen helpen om diabetes te bestrijden.

Meestal worden de bladeren van de vijgenboom niet gebruikt voor onze gezondheid. En dat is ontzettend jammer! Door het eten van de vijgenbladeren help je het lichaam om het insulinegehalte te verhogen waardoor je minder insuline hoeft te spuiten. Door regelmatig vijgenbladeren te eten kun je insulineresistentie tegengaan.

Je kunt er ook thee van zetten.

Hiervoor neem je drie verse vijgenbladeren (het vocht er even uit laten druppelen)

Spoel de bladeren onder de kraan af en breng 1/2 liter water, samen met de bladeren aan de kook. Laat dit 15 minuten pruttelen, haal de bladeren eruit en klaar is je vijgenthee!


7 Goed voor je spijsvertering

Vijgen zijn in algemene zin goed voor de spijsvertering en om je darmwerking te ondersteunen.

Doordat de vruchten rijk aan vezels zijn helpt het eten bij een goede stoelgang, gezonde darmwerking, een goede spijsvertering én het helpt tegen aambeien.

Door het hoge vezelgehalte is het ook goed tegen constipatie, indigestie en maagpijn.


                                   

          Eet je gezond, eet dagelijks een vijg!
Over de schrijver
Dory Leenders is als Natuurgeneeskundige, Bioresonantie-therapeut en NAC Life-coach werkzaam in haar praktijk in Wijchen, een dorp onder de rook van Nijmegen. Als ervaringsdeskundige met kanker en gecertificeerd OncoReflex therapeut heeft zij zich gespecialiseerd in het ondersteunen van vrouwen met kanker. Tevens is zij auteur van het boek De Weg van Kanker, waarbij Roy Martina het voorwoord schreef.

Heb jij het Gratis E-Book al aangevraagd?

Vraag hier het E-Book Take-Care aan

en ontvang het binnen een paar minuten in je mailbox.

50%
Vul hier je gegevens in
Je krijgt direct toegang
Ik meld me aan voor de E-zine
Vraag hier het E-Book Take-Care aan

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met mij op